Afbeeldingsresultaat voor led lightsWat is lumen of wat zijn lumen,

is een term die je veel tegen komt als je op zoek gaat naar een Led-lamp. Maar wat houden lumen eigenlijk in? Hoe worden lumen berekend? Hoeveel lumen heb ik nodig? We gaan in dit artikel precies uitleggen wat lumen zijn en hoe je de juiste lumen kiest.

De belangrijkste factoren bij het selecteren van lumen.

Allereerst, lumen geeft de helderheid aan van een lamp. Dus hoe meer lumen, hoe meer licht een lamp geeft. Veelal worden Watt en Lumen door elkaar gehaald. Watt wordt het energie gebruik in weergeven, dus het is niet zozeer het aantal lumen. Je kan het wel verrekenen in Lumen, maar dit is bij ieder soort lamp anders.

Daarom is het makkelijker om bij de keus van een lamp te kijken hoeveel lumen een lamp heeft. Het is wel zo dat hoe hoger de Watt waarde is, automatisch ook het aantal lumen hoger is. Bijvoorbeeld een lamp van 40 Watt, is gemiddeld gelijk aan 450 lumen. Een lamp van 100 Watt heeft gemiddeld een lumen van 1500.

De juiste lamp kiezen

Eigenlijk hoef je zelf nooit te berekenen hoeveel watt, of lumen een klok heeft. Het staat altijd op de verpakking van de lamp. Er staat bij Led lampen altijd ook, de kleur van de lamp, de warmte van de kleurtemperatuur van de led lamp.

Hoeveel lumen heb ik nodig?Afbeeldingsresultaat voor beautiful led lights room

Het type kamer bepaald hoeveel en wat voor licht er nodig is, om de kamer goed te verlichten. Als voorbeeld nemen we de badkamer of de keuken, deze hebben meer licht nodig dan een woonkamer of slaapkamer. Om een simpele berekening te maken van hoeveel licht je nodig hebt, neem de vierkante meters van de kamer. Bereken wat ongeveer de lengte en de breedte van de kamer is.

We nemen een voorbeeld van een kamer die 10 meter bij 10 meter is, in totaal is het 100 vierkante meter. We gaan eerst het aantal geschikte wattage voor de kamer berekenen. Door het aantal vierkante meters te nemen en deze te vermenigvuldigen met 1.5. Dit maakt het 150 Watt die we nodig hebben.

Een aantal alinea’s hiervoor hadden we al aangegeven dat 100 watt gemiddeld staat voor 1500 lumen, als we 1500*1.5 doen, komen we uit op een lumen van 2250. Dus dan heb je 2250 lumen nodig voor de woonkamer.

Het hoeft natuurlijk niet, je kan ook een lampje ophangen van 300 lumen voor de hele woonkamer. Maar voor de juiste hoeveelheid lumen is dit de meest geschikte oplossing.