Waarom jij voor HTTPS moet gaan in plaats van HTTP

Google heeft in 2015 al officieel aangekondigd dat een beveiligde verbinding een onderdeel wordt van het ranken van een website. Het is eigenlijk zo simpel, als Google het zegt waarom doen we het dan niet gewoon? Er zijn nog dit moment nog maar 1% van alle websites beveiligd met een SSL Certificaat.

Voor sommige bedrijven is het de mentaliteit, maar sommige bedrijven letten er niet op. Maar wat is nou het verschil tussen een HTTP en HTTPS verbinding, hoe maak je de overstap, en of het wel belangrijk is om de overstap te maken.

Om te beginnen is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen: Waarom raad scoort een HTTPS website beter dan een HTTP? Wat zijn de SEO voordelen van een HTTPS verbinding. En er zijn een aantal stappen die je moet nemen voor je over gaat tot een HTTPS verbinding, een fout migratie kan je hele SEO doen instorten.

verschil-tussen-http-en-https

De basiselementen en verschillen tussen HTTP en HTTPS

Het maakt niet uit of je een web developer bent, of een gebruiker bent van een website. Website encryptie gaat altijd via een derde partij zijn verbinding. Om te begrijpen hoe je een HTTPS verbinding aansluit, en waarom Google een HTTPS website een hogere score geeft. Is het belangrijk om eerst te weten wat de verschillen zijn. Wij gaan de basis elementen uitleggen.

HTTP : Hypertext Trasnfer Protocol

Hypertext Transfer Protocol(http) is een systeem voor het verzenden en ontvangen van informatie op het Internet. HTTP legt de focus op de manier waarop informatie aan de gebruiker wordt gepresenteerd. Deze optie houdt zich niet bezig op de manier waarop de informatie van punt A naar punt B gaat op het internet. Het onthoudt helemaal niks op de route, wat betekent dat het eigenlijk minder Data is om te versturen.

Wanneer is HTTP beter

HTTP wordt meestal gebruikt om HTML pagina’s te gebruiken. Dit gebeurt omdat HTML pagina’s vaak informatieve websites zijn, en geen Data als Credit Card gegevens enzovoort verwerkt. Dus er zijn geen geheime bestanden die versleuteld en beveiligd moeten reizen.

HTTPS: Secure Hypertext Transfer Protocol

HTTPS oftewel “Beveiligde HTTP”, is ontwikkeld om geautoriseerde en beveiligde transacties toe te laten. Vertrouwelijke informatie moet beveiligd zijn om ongeautoriseerd gebruik onderweg te vermeiden. En HTTPS is het protocol dat hiervoor zorgt. HTTPS is in alle vormen precies hetzelfde als HTTP, alleen wordt er een beveiligde laag over de data heen gedaan, omdat het gebruik maakt van SSL om data rond te sturen.

Simpel gezegt, HTTPS is HTTP, alleen dan beveiligd.

HTTPS gebruikt een andere poort om te communiceren. En gebruikt een ander protocol, Secure Sockets Layer (SSL), om data te transporteren. Dit is precies het verschil waar Google van houdt. HTTP en HTTPS maakt het niet uit hoe data de bestemming bereikt, zolang het de bestemming maar bereikt. HTTPS heeft in tegenstelling tot HTTP, SSL, en SSL kijkt niet naar de manier waarop data zijn eind bestemming bereikt, maar naar de beveiliging van de data.

HTTPS en Google zijn mening

Het is eigenlijk niet vreemd dat Google de voorkeur geeft aan websites die beveiligd en vertrouwt zijn. Dit komt omdat gebruikers wordt gegarandeerd dat de data die ze opsturen en ontvangen beveiligd is. Dus Google gebruikt HTTPS nu ook als een punt waarop het een website rangschikt in de resultaten. Daarom is het slim om nu over te stappen en er ook van te profiteren.

Maar ondanks het feit van een HTTPS verbinding betekent het niet dat je bovenaan zult staan door simpelweg een beveiligde verbinding in te stellen. Maar toch is het goed, omdat het een gewicht opstelt van allerlei verschillende ranking factoren, en dit heeft er ook weer een lichte invloed op. Er zouden wel verhalen rond gaan dat Google binnenkort meer prioriteit geeft aan HTTPS websites, omdat ze mensen graag naar een veilige omgeving toe willen sturen. Maar of dit gerucht ook klopt weet ik niet, we zullen het zien.

SEO voordelen van het overstappen naar HTTPS

Het is duidelijk dat HTTPS veiligheid biedt, dus het is zeker dat je bij Google beter scoort. Er zijn ook een aantal andere voordelen die je moet kennen.

Stijgen in Ranking – De bekende zoals hierboven al aangegeven. Google heeft bevestigd dat website met een SSL verbinding hoger zullen ranken. Net als de meeste factoren heeft die een kleine impact. Maar toch is het goed om een SSL verbinding te laten installeren. En ik kan je bijna garanderen dat een beveiligde verbinding in de toekomst alleen maar nog hoger gaat scoren, omdat het steeds belangrijker wordt.

Beveiliging en Privacy – HTTPS voegt op meerdere manieren beveilig toe aan jou SEO doelen.

  • Het garandeert dat het de website is waar jij naartoe wil.
  • Het zorgt ervoor dat er niemand kan knoeien met jouw data.
  • Het maakt je website veel veiliger voor bezoekers
  • Het versleuteld alle communicatie, inclusief URL’s, die dingen beschermen zoals Credit Card gegevens, en ingevulde data.

Zijn er bepaalde dingen waar zorgen om gemaakt worden bij het overstappen naar HTTPS?

Je zou je geen zorgen moeten maken wanneer jij gaat overstappen van HTTP naar HTTPS op het gebied van SEO. Google heeft verteld, dat je veilig kan overgaan naar HTTPS. Maar je Google wel laten weten dat je aanpassingen hebt verricht, anders kan Google niet weten wat er is gebeurt.

Google heeft een aantal tips gegeven, die goed van pas komen om te weten wanneer je overstapt naar een https verbinding

  • bedenk wat voor type certificaat jij nodig hebt, er zijn verschillende types.
  • Gebruik een 2048-bit key certificaat.
  • Let erop dat je niet je HTTPS website blokkeert van Google crawlers door de robot.txt
  • laat het indexeren van je webpagina’s toe door zoekmachines, voorkom de no index robot meta tag.
  • Google heeft ook al in de Webmaster tool bepaalde dingen verbetert waardoor het makkelijk is om een te geven dat je pagina’s zijn veranderd naar HTTPS.
  • Volg de migratie goed, en stuur bij waar je ziet dat bepaalde links niet worden gevonden.

Voor je hieraan gaat beginnen raad ik je aan toch goed door te nemen wat er allemaal precies moet gebeuren. Vaak word een website van HTTP naar een HTTPs verbinding veranderd door een ICT professional die precies de termen en stappen kent. Maar iemand die de stappen niet precies kent, kan flink de mist in gaan, en alle huidige ranking waarden verliezen.

Conclusie

De conclusie die je hieruit kunt maken, is dat overstappen naar een HTTPS verbinding je helpt goed te blijven met Google. Het is niet alleen goed voor Google, maar ook voor de veiligheid van jou en je bezoekers. En in de toekomst zal HTTPS meer waarde krijgen van Google, en dus zullen website met alleen een HTTP verbinding verder weg vallen in de Ranking.