12 Verschillende ketting sluitingen uitgelegd.

De manier waarop een ketting sluit is niet zo simpel als je zou denken. Er zijn talloze verschillende sluitingen, om een ketting te sluiten. We gaan het in dit artikelen vandaag hebben over 12 types ketting sluitingen. Iedere sluiting is gericht op de behoefte en de stijl van de ketting. Hoe kan het nou toch dat er zoveel soorten sluitingen zijn?

Hieronder gaan we het hebben over de volgende sluitingen.

 1. Kapittelsluiting
 2. Magnetische Sluiting
 3. S haak Gesp
 4. Doos Gesp
 5. Karabijnsluitingen
 6. veerring slotjes
 7. Schuif lock Gespen
 8. Schroef Gesp
 9. Knoop gesp
 10. Krimpgesp
 11. Knop gesp
 12. Klemsluiting

Kapittelsluiting

Gekenmerkt door twee verschillende delen: een T stuk aan de ene kant van de ketting en een open gat aan de andere kant van de ketting (in de meeste gevallen is dit een cirkel). Dit soort sluitingen word vaak gebruikt op zware sieraden, een kapittelsluiting is niet alleen handig. Een kapittelsluiting maakt het ontwerp van je ketting ook compleet, het geeft niet de indruk van een sluiting dat er zomaar op zit, het geeft de indruk van een stuk versiering.

Dit type sluiting is er in verschillende maten en kleuren, er zijn ook verschillende kapittelsluitingen met versieringen, bijvoorbeeld kleurtjes of gegraveerde teksten of icoontjes.

Magnetische Sluiting

Precies zoals de naam zegt, deze sluiting heeft aan beide kanten van de ketting of armband, magneetjes. Deze magneetjes zijn tegenpolen van elkaar, en zoals iedereen weet, heeft een magneet twee kanten een Zuidpool en een Noordpool, als je deze kanten tegen elkaar aan houd trekken ze elkaar aan. Maar als je een Zuidpool tegen een Zuidpool houdt, stoten zei elkaar af. Zo ook met deze magnetische sluiting, het zijn de tegenpolen die naar elkaar toe trekken.

Deze sluitingen zijn er te krijgen in allerlei diverse maten, kleuren en met verschillende opdrukken. Je kan altijd jouw smaak vinden!

S Haak Gesp

S Haak Gespen zijn de oudste types ketting sluitingen. De baan S Haak heeft deze gesp te danken aan de S vorm waarin deze haak is ontworpen. Het is een simpel maar erg goed systeem, je kan de ene aan de andere kant van de ketting aansluiten.

Doos Gesp

Als je op zoek bent naar een gesp voor een licht kettinkje, dan kan je dit soort gesp overwegen. Het heeft haakjes die je in de box schuift en hierdoor klikken ze in elkaar. Zo zitten de beide uiteinden van de ketting aan elkaar. Ook dit soort gesp is er in vele vormen en maten, ook zijn ze verkrijgbaar met verschillende extra sluitingen.

Zo is er een veiligheidsslot, dat ervoor zorgt dat de blokjes niet uit elkaar glijden, en jij jouw sieraden kwijt raakt.

Karabijn sluitingen

Deze sluiting lijkt op kreeft klauwen, daarom noemen ze deze sluiting in het Engels ook (Lobster Claw). Dit soort sluiting is het meest gebruikt bij kettingen, het is een klauw met een veer die automatisch dicht springt als je het in het ringetje van de andere kant van jouw armband of ketting doet. De karabijn sluiting komt er in vele vormen en formaten, zo zijn ze verkrijgbaar in cirkeltjes die de sluiting 360 graden kan laten draaien.

Het is e rook te krijgen in echt Goud en in verschillende andere soorten materialen. Zoals ik al aangaf is dit de meest gebruikte sluiting, en is de kans groot dat jou ketting, armband of de ketting die je binnenkort gaat kopen voorzien is van deze sluiting.

Veerring Slot
Dit is ook een erg populaire gesp, het word veel gebruikt. Je zal het vast wel herkennen, en je kan je vast ook goed herinneren dat he teen ramp is om een ketting met zo een slotje open te krijgen als je geen nagels hebt.

Deze gesp werkt door een veerring in de gesp en trek je het slotje omhoog. Hierdoor kan je het cirkeltje aan het andere uiteinde van jouw ketting doen. Deze gesp is zoals gewoonlijk ook te krijgen in verschillende formaten, kleuren en er zijn ook verschillende ontwerpen van dit slot. Maar in jou geval zal dit denk ik niet van toepassing zijn.

Schuif Lock Gesp
Deze sluiting komt in setjes, deze slotjes schuiven in elkaar op. Doordat ze in elkaar schuiven zitten jouw juwelen goed vast aan elkaar. Deze is e rook weer in verschillende vormen te krijgen.
Schroef Gesp
Schroef gespen zijn gekenmerkt door de schroefsluitingen, het zijn twee dopjes. De dopjes gaan perfect in elkaar op. En door de schroefjes in elkaar te schroeven, sluit dit de ketting goed aan elkaar vast. Dit soort sluitingen zijn veel te vinden op rubberen bandjes.

Knoop Gesp
De knoop gesp is komt met een koord, en met knopjes die op elkaar afgestemd zijn en precies in elkaar passen.