Gloeilampen bestaan al vele jaren. Maar met de huidige lamp technologieën, is het niet meer zo simpel als het ooit was. Het is niet meer alleen de soort lamp, en het wattage dat er bij komt kijken.

De huidige technologieën zorgen ervoor dat  Led lampen de toekomst zijn, en de wel bekende gloeilamp steeds verder weg raakt en bijna verdwijnt.  Daarom is het handig om te snappen wat Kelvin en kleur temperaturen te snappen, zodat jij bij de volgende keer dat je een Led Lamp koopt, precies weet waar je aan toe bent en wat voor jou de geschikte lamp is!

De basis van Kelvin en Kleur temperaturen

Laten we beginnen met de basis termen, en beginselen. Lampen creëren verschillende tinten, die worden gedifferentieerd in “Warmer” en “Kouder”. De kleuren worden weergeven in kleurverschillen in het spectrum. Deze geven in warmte en kou aan hoe sterk het witte licht is.

Kleur temperaturen worden gemeten in Kelvin(k). Dit is precies het tegenovergestelde, van hoe je zou denken over temperaturen. Bij Kelvin is het zo dat, hoe lager de kleur temperatuur is, hoe warmer het licht. En hoe hoger de kleur temperatuur, hoe kouder het licht. Dan hebben we het niet over de temperatuur in graden. maar de kleur temperatuur.

Beeld je in dat je drie verschillende lampen hebt van verschillende temperaturen, je ziet meteen het verschil.

Wat houdt dit in? Hieronder hebben we een aantal temperaturen in Kelvin gezet als voorbeeld, zodat jij een indicatie kan krijgen van wat ik precies bedoel.

  1. 2700K – Produceert een warm, knus licht. Dit is ideaal voor een woonkamer, of slaapkamer. Dit is ongeveer hetzelfde als het effect van een gloeilamp.
  2. 3000K – Creëert een relaxt licht, niet al te sterk. Ook perfect voor de woonkamer, eetruimte, of slaapkamer.
  3. 3500K – Creëert een vriendelijke, en schone licht. Perfect de gebruiken voor de kleuren, en badkamer, waar goed licht nodig is om te kunnen doen wat je moet doen, bijvoorbeeld koken.
  4. 4000K – Creëert een schoon en scherp licht dat vaak word gebruikt in garages en opslag ruimtes. Deze kleur temperatuur is te sterk voor in huis.
  5. 5000K – Creëert een heel erg koud licht, deze is het best geschikt voor grote winkels, en industriële plekken.

De kleuren temperatuur graad, hieronder kan je een goed voorbeeld zien.

kleur-temperaturen

 

Hoe weet je wat de kleur temperatuur is van je lamp? Kijk gewoon op de verpakking, hier vind je alle informatie, over de kleur temperatuur, De kracht van het licht in Lumen, Wattage en andere informatie.

Het is ook belangrijk om te snappen wat voor effect de kleur temperatuur heeft op de omgeving. Bijvoorbeeld rode rozen op de tafel, zullen er veel levendiger uitspringen met een kleur temperatuur van 2700K, vergeleken met 3500K.  3500K maakt kleuren als groen en blauw bijvoorbeeld springlevend. Deze kleuren zien er het best uit wanneer ze onder het koude licht staan.

Als je bijvoorbeeld een kamer hebt met een witte muur hebt, en blauw beddengoed, is een lamp met een kleurtemperatuur van 3000K veel mooier dan een 2700K lamp, ook al kan je ze natuurlijk allebei gebruiken. Maar dit kleine verschil zal een wereld van verschil maken in de sfeer van je kamer.