Hoe is het merk Emporio Armani ontstaan?

Wij geven het complete verhaal achter de wijze waarop het merk is ontstaan.

 

Emporio armani geschiedenis van het merkEen verkorte schets van de inhoud

Gorgio Armani, Geboren op 11 juli, 1934 in Italie. Een mode ontwerper die zijn imperium heeft uitgebouwd om Restaurants en Hotels. Het merk werd populair in Amerika in de 80’er jaren. Zijn ‘Power Suits’ waren herhaaldelijk te zien op tv in de series Miami Vice en in de film American Gigolo.

Eerder leven

De ontwerper Giorgio Armani is geboren op 11 Juli, 1934, in Piacenza Italie. Met zijn op maat gemaakte en onderschatte kleding, is Armani een van de meest populaire merken geworden op het gebied van mode (Horloges, Pakken, Schoenen, Kleding, Sieraden enzovoort). Armani heeft zijn eerste bedrijf opgericht rond 1970, en is sinds de oprichting steeds verder gegroeid. Armani heeft het hele assortiment uitgebreid en richt zich nu ook op Armani Horloges, Make-up, Huisgerei, Hotels, Restaurants en nog veel meer!

De zoon van een Vracht Manager (Giorgio Armani), groeide op in een klein dorpje naast Milaan. Met een moeilijke tijd achter de rug. Giorgio zijn broer en jongere zus hebben de tweede wereld oorlog meegemaakt. En sommige van zijn vrienden zijn door de bombardementen omgekomen. “we waren straatarm en het leven was moeilijk” waren zijn woorden. De bioscoop van Milaan leek een paleis vol dromen en de filmsterren zagen er zo aantrekkelijk uit. Ik raakte verlieft op de ideale schoonheid van Hollywood sterren.

Op een jonge leeftijd had Armani veel interesse in de opbouw van dingen. Zijn fascinatie voor het menselijk bestand, en ontstaan, heeft hem de interesse gegeven om een medische studie te volgen aan de Universiteit van Piacenza. Dit heeft hij twee jaar lang gedaan waarna hij een pauze nam. Armani had een Militaire dienstplicht waar hij nog aan moest voldoen. Hij kreeg al snel de smaak van mode te pakken tijdens een vakantie die hij had van 20 dagen. Deze bracht Armani door in Milaan, al snel kreeg hij een baan die een vriend van hem voor hem heeft geregeld bij een winkel. Hier hielp hij de fotograaf met het ontwerpen van ramen enzo.

Eerdere ontwerpen

Na het afronden van zijn dienstplicht, stopte Armani met zijn studie aan de Universiteit en ging werken bij ‘La Rinascente’, een beroemde winkel in Milaan. Hiervandaan sloot hij zich aan bij de crew van Nino Cerruti (een ontwerper). Met een zetje van zijn vriend Sergio Geleotti starte Armani met freelance werk als ontwerper voor andere bedrijven.

Armani en Galeotti werden zaken partners. Hieruit is een bedrijf ontstaan genaamd Giorgio Armani S.p.A in juli 1975 om precies te zijn. De eerste collectie bestond uit een mannen kleding lijn. Een jaar later lanceerden zij een Armani Dames Collectie. Dit was een success, de kledingstukken waren in die tijd revolutionair. Ze introduceerden kleding dat natuurlijker zat en beter bij het lichaam paste, in een subtiele kleuren palet. “Mijn visie was duidelijk: ik geloofde erin dat we af moeten van de kunsthandel van kleding. Ik geloofde erin dat de neutrale kleuren het moisten overnemen” Aldus Armani

Overname door Armani

Terwijl zijn kleding erg populair was in Europa, maakte Armani niet echt indruk in Amerika. Tot zijn kleding in 1980 gedragen werden in de film American Gigolo door de acteur Richard Gere. Dit heeft ervoor gezorgd dat Amerikanen interesse kregen in Armani. Hij heeft er ook voor gezorgd dat zijn collectie in de Televisie series van Miami Vice terecht kwam. Hierdoor begonnen meerdere Hollywood sterren Armani kleding te dragen op de rode loper. Don Johnson, Michelle Pfeiffer, Jodie Foster, John Travolta en nog velen anderen droegen de Armani collectie.

In de jaren 80 was het dragen van Armani kleding een symbool van succes voor vele ondernemers. Ze hadden vooral de zakelijk kleding niche in de hand “Pakken”. Armani en Galeotti zagen de mogelijkheid om de zaken te laten groeien, en openden diverse Armani winkels in Milaan. Armani maakte een gigantisch verlies mee in 1985 hij verloor zijn vriend/partner Geleotti’s aan AIDS. Dit heeft hem zowel in zijn zakelijke als zijn persoonlijke leven hard geraakt. Maar hij ging toch door en liet zien dat hij getalenteerd genoeg is om als designer en als ondernemer de naam Armani op de kaart te zetten. Terwijl sommige dachten dat de zaak zou instorten na het verlies van Geleotti.

Groei van het Imperium Armani

Armani breidde zijn bedrijf uit, door het openen van zijn eerste restaurant in 1989. Hij kocht ook het bedrijf Simint S.p.A. op. En aandelen in andere bedrijven. Hij kwam in aanraking met justitie in de jaren 1989 en 1990 omdat hij werd schuldig bevonden aan het frauderen met Italiaanse belastingen.

 

Rond het eind van de jaren 90 had Armani meer dan 200 winkels wereldwijd en een omzet van $2 miljard dollar. Zijn bedrijf ging verder met het uitbreiden met huishoudelijke artikelen markt en boeken markt. Momenteel zit Armani in zoveel branches. Er zijn onder andere Armani Horloges, Armani Schoenen, Armani Pakken, Armani Sieraden, Armani kleding stukken en nog veel meer.

Hotels zijn de laatste branche waarin Armani zich momenteel mee bezig houdt. Hij opende in 2010 zijn eerste hotel in Dubai, en een volgende Armani Hotel werd geopend in Milaan.

Persoonlijk leven

Buiten zijn zakelijk groot succes, blijft Armani bescheiden over zijn bezittingen. Hij vind het geweldig dat hij zo een gigantisch imperium heeft opgebouwd, maar hij leeft nog dagelijks met het idee van een normale jongen. Meerdere familie leden werken bij Armani, zo werken onder andere zijn zus (Rosanna) en twee nichten (Silvana en Roberta) van hem, voor hem.

Met meer dan 30 jaar in zijn bedrijf, Armani heeft genoten van een groot deel van zijn leven gezien als een ervaren designer. Sommigen vergelijken hem met andere mode iconen die ook een imperium hebben opgebouwd, onder andere Coco Chanel en Yves Saint Laurent. Op zijn 70 jarige leeftijd, staat het merk Armani als een van de grootste Mode leiders. Het heeft bijna een presidentieel idee.