3 ATM, 5 ATM, 10 ATM? Wat betekent dit?

ATM

Waterdichtheid van een horloge wordt aangegeven in druk, Bar. De aanduidingen hierboven de ATM staat voor de druk dat het horloge aan kan. Hieronder leggen wij alle aanduidingen uit.

Waterproof / Spatwaterdicht, Dit betekent dat jouw horloge zeer beperkt beschermd tegen vocht, zoals bijvoorbeeld, zweet regen, of waterspetters. Daarom is het ook aangeraden om zo een horloge niet in de buurt van water te laten komen.

Als jouw horloge bijvoorbeeld 3 ATM als waterdichtheid heeft, dan is het horloge bestand tegen een druk van 3 Bar, als jij hier bijvoorbeeld mee gaat douchen dan kan het zo zijn dat jouw horloge, de druk niet aan kan, en er water of vocht in het horloge komt. Dus ook niet mee gaan zwemmen, of duiken.

Een 5 ATM Horloge, is geschikt om helemaal nat te worden en mee te douchen. Maar het horloge is niet geschikt om mee te duiken of te zwemmen. Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat een horloge het vocht buiten houdt bij het zwemmen, maar dit is zeer afgeraden als jij jouw horloge nog wil gebruiken.

Een 10 ATM horloge, Is geschikt om mee te zwemmen en om mee te snorkelen, dit is voor de meeste zwemliefhebbers een zeer geschikte druk. Ik neem aan dat er niet veel mensen zijn die diepzee duiken met een horloge, als dat het geval is dan is een 10 ATM horloge niet het juiste type ervoor!

Een 20 ATM horloge, is geschikt om mee te duiken in zeeën en meren, en natuurlijk alle hierboven genoemde mogelijkheden van de lagere ATM horloges. Als jij een echte diepzeeduiker bent dan kan je gaan voor de 100 ATM!

Een 100 ATM horloge, Vanaf een 100 ATM zul je alleen maar in aanmerking komen voor horloges van boven de 20.000 euro, dit soort horloges zijn speciaal ontworpen en kunnen drukken aan tot in de vele duizenden kilo’s. Horloges met dit soort waarden zijn onder andere de horloges van Rolex. Let wel op, dat een horloge van 30.000 euro niet perse waterdicht is tot hoge dieptes.

De betekenis van Waterdichtheid

Waterdichtheid wordt aangegeven in drie verschillende termen. BAR (Luchtdruk), ATM (Atmosfeer) of Meters. Wanneer een horloge is aangegeven in meters, zou je denken bij 50 meter, date en horloge tot een diepte van 50 meter zou kunnen gaan. Helaas is dit niet het geval.

De meters zijn in het geval van horloges aangegeven in de druk die een horloge aan kan. Bijvoorbeeld bij een 50 meter waterdicht horloge, kan je niet in zee gaan zwemmen. Maar douchen is er bijvoorbeeld wel mee mogelijk. De aanduiding van 50 meter, is alleen mogelijk in stilstaand water, waar de druk niet zo sterk is als in een zwembad, of bijvoorbeeld in zee.

Een horloge waar geen ATM, of meters op staat, maar wel aangeeft dat het waterdicht is. Is alleen spat waterdicht, en niet geschikt om echt nat te worden. Mocht het horloge toch helemaal nat worden, dan zou ik als ik jou was het horloge snel afdrogen. Gelukkig zijn, alle luxe dure horloges wel waterdicht tot een minimale diepte.